Mitä tapahtuu, kun hevostyttö menee naimisiin sellaisen pojan kanssa, jonka kotitilan pihassa seisoo vanha kivinavetta? Tyttö istuu navetassa ja haaveilee, suunnittelee salaa, laatii piirrustukset, miettii järjestykset ja pohtii mielessään valjashuoneen paikan. Sitten hän uskaltautuu tarkkojen suunnitelmiensa kanssa miehensä luo. Eikä tämä tietenkään voi sanoa ei.

Kyseessä on virtuaalitallin blogi. Mitään teksteissä esiintyvää ei siis ole oikeasti olemassa. Kuvat ovat kirjoittajan piirtämiä, ellei toisin mainita.

keskiviikko 28. elokuuta 2013

011. Esittelyssä: Bechalee Vol

Bechalee Vol, tutummin Hali, on kaksivuotias amerikkalainen lämminveritamma, joka saapui meille kaksivuotiskeväänään suoraan kasvattajaltaan Tahvolan ravitallista. En ollut juurikaan perehtynyt lämminveriravureiden sukuihin, mutta tätini avustuksella varsan suku aukeni myös minulle.


Halin isä ikäluokkatähti Brutal Apel voitti Virtuaalikriteriumin ja saavutti senkin jälkeen muutamia suurkilpailuvoittoja. Melko pitkän ja menestyksekkään uransa aikana Brutal Apel tienasi vajaat kaksisataatuhatta virtuaalieuroa. Orin jälkeläisistä 80% on päässyt starttiin asti, 60% alittanut kilometriajan 18,0, mutta vain 10% juossut alle 12. Jälkeläisistä suurin osa on vielä nuoria, joten kehitystä voi vielä tapahtua.

Halin emä Brash And Sassy EW juoksi tammaksi huiman ennätyksen 10,5 täydellä matkalla ja pärjäsi muutoinkin mukavasti. Hali on tamman ensimmäinen jälkeläinen, joten sen periyttämiskyvyistä on vielä vaikea sanoa.

Halin emän emä Radical Lady Luck taas on osoittautunut todella hyväksi periyttäjäksi. Tamman viidestä jälkeläisestä kaikki ovat päässeet starttiin, 80% on alittanut 18,0-ajan ja kaksi päästellyt kahtatoista tai kovempaa.

Koko Halin suku on mielenkiintoinen, mutta ostopäätöstä vauhditti tamman isän emän emä Barbie Girl. Tätini omistuksesta ja valmennuksesta aikanaan kilpaillut tamma oli kovaluonteinen kilpahevonen ja hyvä periyttäjä.

Toimiva ajaa, kilpailuinto vasta kehittymässä

Kun Hali tuli minulle, sitä oli treenattu vuoden verran. Testihiitillä varsan kerrottiin ravanneen 25-vauhtia, joten se oli käytännössä koelähtövalmis. Ehdin ajaa Halia itse muutamaan otteeseen ja jokaisella ajokerralla tamma tuntui hyvältä ja käyttäytyi erinomaisesti. Niinpä ilmoitin sen pian koelähtöön.

Koelähtö hyväksyttiin ja myöhemmin kesällä oli ensimmäisen startin aika, kotiradalla omissa raveissa. Sen jälkeen startteja on tullut vielä kaksi lisää, mutta mainittavaa menestystä varsamme ei ole vielä saavuttanut. Esitykset ovat kuitenkin olleet ihan lupaavia, joten toivoa ei ole vielä menetetty.

Hali on oikein miellyttävä varsa ajaa. Tokihan se on vielä kovin lapsi ja saattaa keksiä kesken lenkin aivan mitä tahansa hölmöyksiä. Yleensä hölmöydet ovat kuitenkin melko pieniä, eikä suuria vahinkoja ole sattunut. Varmuuden vuoksi Halilla käytetään aina pumpuleita korvissa, jotteivät pienet rasahdukset saa sitä pöllöilemään. Vauhtia Halilta ei kotitreenissä vielä kamalasti löydy - varsa on vielä vähän varsamainen, eikä aina viitsisi mennä jolkottelua kovempa.

Startissa Hali on joka kerta parempi ja rauhallisempi. Alkuaikoina se jännitti, mutta nyt ravitilanne alkaa olla jo tuttu, eikä turhia tarvitse enää kyttäillä. Vielä ei radallakaan se kaikkein kovin kilpailuinto ole löytynyt, mutta eiköhän se starttien myötä ala kehittyä. Startissa Halilla käytetään toistaiseksi puolilappuja, jotta varsa malttaisi keskittyä suoritukseen. Korvat ovat kiinni myös startissa.

Hiittiä neljän päivän välein

Tällä hetkellä Hali on nopeusvalmennuksessa ja sillä ajetaan hiittiä joka neljäs päivä. Hiitit ajamme yleensä vetoina ja pidämme vauhdit maltillisina. Ensimmäiset kolme vetoa otamme yleensä 1.40-vauhtia, seuraavat kolme 1.35-vauhtia ja vielä yhden tai kaksi rauhallisempaa vetoa. Toisinaan vetojen määrä on pienempi, toisinaan otamme vielä pari enemmän - riippuu, miltä hevonen tuntuu. Kun Halilla startataan säännöllisesti, ei treenissä ole tarvetta mennä yhtään kovempaa.

Hiittipäivän jälkeen on palauttelupäivä, jolloin hölkätään rentoa, mutta reipasta hölkkää kärryistä tai vaihtoehtoisesti sama lenkki voidaan tehdä Halin ollessa perähevosena. Seuraavat kaksi päivää ovat vapaapäiviä ja viikko-ohjelma voi näyttää siis vaikkapa tältä:

MA: Vapaa
TI: Hiitti
KE: Palautteluhölkkä
TO: Vapaa
PE: Vapaa
LA: Hiitti
SU: Palautteluhölkkä

Starttiviikkona ohjelma on kutakuinkin seuraavanlainen:

(LA: Hiitti
SU: Palautteluhölkkä)

MA: Vapaa
TI: Vapaa
KE: Viimeistelylenkki
TO: Vapaa
PE: Startti
LA: Palautteluhölkkä
SU: Vapaa
(MA: Vapaa
TI: Vapaa
KE Hiitti)


Viimeistelylenkki on reipas hölkkälenkki, joka sisältää pari terävää - lyhyttä, mutta reipasvauhtista vetoa. Startin jälkeen on palauttelupäivä, jonka jälkeen varsa saa toipua kilpailukoitoksesta kolmen päivän ajan. Sen jälkeen aloitetaan normaali hiittivalmennus.

Syksyllä tauolle, keväällä starttiin

Halin on tarkoitus kilpailla vielä muutaman kerran alkusyksyn aikana. Loka-marraskuussa varsan on tarkoitus jäädä tauolle. Ensin varsa saa vain olla pari viikkoa, mutta sen jälkeen aletaan ajaa kuntoa. Hiitit jätetään pois ohjelmasta ja hevonen pyritään pitämään valjaissa vähintään neljä kertaa viikossa. Ohjelma voisi näyttää seuraavanlaiselta:

MA: Hölkkä
TI: Hölkkä
KE: Vapaa
TO: Hölkkä
PE: Hölkkä
LA: Vapaa
SU: Vapaa

Hölkkälenkit ovat pituudeltaan kahdentoista kilometrin luokkaa ja ne tehdään reippaassa tempossa, mutta rennossa tempossa. Hevosen on tarkoitus työskennellä koko ajan, nöpöhölkkää ei meillä ajeta. Kun talvella tulee lunta, tehdään osa lenkeistä hankitreeninä.

Peruskuntoa ajetaan helmi-maaliskuulle asti. Sen jälkeen varsalle annetaan jälleen parin viikon tauko, jonka jälkeen aloitetaan hiittivalmennus. Starttiin on tarkoitus tulla huhti-toukokuussa. Jos siis kaikki menee hyvin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti